Biografie

Zoumana Diarra is geboren in Mali. Al op jonge leeftijd moest hij voor zichzelf zorgen en woonde onder andere in Burkina Faso en Ivoorkust. Vanaf zijn vierde jaar maakt hij muziek en zijn eerste gitaar maakte hij zelf van een leeg blik en vissnoer. Rond zijn zeventiende won Zou de eerste prijs van de ‘Biennale Artistique et Culturelle de la Jeunesse’, een belangrijke prijs voor jong getalenteerde muzikanten uit Mali en omliggende landen. Deze prijs zorgde ervoor dat hij ging spelen bij het legendarische orkest Railband du Bamako. In Afrika speelde hij verder o.a. met Super Biton de Segou, Super Djattta Band (met Zani Diabate), Super Rail Band, Alpha Blondy en Salif Keita.

Op zijn 18e ging Zou op wereldtour met Zani Diabate en vestigde zich daarna in Parijs. Een paar jaar later kwam hij terecht in Groningen, waar hij de band Benkadi oprichtte. Zou bleef in Nederland en ging steeds meer elementen uit de jazz toevoegen aan zijn gitaarspel. Pas in Nederland heeft hij zichzelf ook kora (Afrikaanse harp) leren spelen.

Inmiddels is Zou uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot. Voor zover bekend is hij de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Met de nieuwe kora's die hij de laatste jaren bouwde heeft Zou relevantie innovaties toegevoegd aan de al eeuwen bestaande kora zoals we die kennen van de traditionele koraspelers uit West-Afrika.

Zou is gitarist in het project de ‘Five Great Guitars’, een initiatief van Jan Kuiper waarbij vijf meester-gitaristen samen op het podium staan. Ook heeft hij in veel cross-overprojecten gespeeld met uiteenlopende orkesten en artiesten, zoals het Concertgebouw Orkest, Leonie Jansen, Trijntje Oosterhuis, Harry Sacksioni en Jan Akkerman. Verder heeft hij gespeeld in de band van Habib Koite en was hij de gitarist van het project Acoustic Africa III, met de Afrikaanse zangeressen Dobet Gnahore, Manou Gallo en Kareyce Fotso.